Zonwering anno 2020

In 2018, 2019 en ook nu in 2020 stijgt het kwik in België steeds vaker boven de 30°C en dan zoeken we graag verkoeling in onze woning. Naarmate deze hoge temperaturen aanhouden wordt het steeds moeilijker om de woning koel te houden.
Het is daarom zeer belangrijk om op een doordachte manier te investeren in zonwering.

Waarom investeren in zonwering zo belangrijk is

Wanneer het te warm is geworden in je woning kan dat enkele comfortproblemen geven: je kan moeilijker slapen, je kan geen verkoeling vinden binnenshuis en huishoudelijke inspanningen beginnen lastig te worden. Naarmate de woningen beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt zijn, hoe moeilijker ook de warmte terug weg te krijgen is. Het belang van een goede zonwering wordt steeds groter en de behoefte om de woning te verwarmen wordt steeds kleiner.

Energievriendelijk

Zonwering heeft een positieve impact op uw energieverbruik. Door te kiezen om zonwering te plaatsen aan uw woning voorkom je dat je huis te snel opwarmt en bespaar je de kosten van ventilatoren of aircosystemen. Én aan de andere kant staat dat je tijdens de winter- en herfstmaanden nog steeds kan genieten van de zon die de woning op een natuurlijke manier opwarmt.

Automatisatie en optimaal ge(ver)bruik

Vaak is het al mogelijk om uw zonwering automatisch te laten aansturen. Op die manier zal de zonwering uw woning optimaal beschermen, zelfs wanneer u niet aanwezig bent. Bijvoorbeeld door een ingebouwde luxmeter die de zonwering automatisch naar beneden-open laat gaan bij een bepaalde hoeveelheid aan zonnestralen.

Hoe kies ik nu de juiste zonwering voor mij en mijn woning?

Intussen is er een groot aanbod aan zonwering op de markt en deze hebben allemaal hun eigen specificaties, hun eigen voor- en nadelen. U laat zich dus best bijstaan door een vakman voor uw zonwering.

Belangrijk is dat u op voorhand stilstaat bij het doel van de zonwering en welke impact deze zal hebben (zowel positief als negatief) op u en uw woning. Al deze informatie zetten wij dan samen met u op een rijtje en zo selecteren we de beste (combinatie van) zonwering.

 1. Uitzicht gevel:
  Wat vindt u wel of net niet mooi en welk soort design heeft uw voorkeur? (strak/modern, klassiek)
  We denken dan bijvoorbeeld aan de zichtbaarheid van kasten bij voorzetrolluiken, screens, knikarmschermen, ... of de extra uitstraling die uw woning krijgt door het plaatsen van luiken. 
 2. Ruimte:
  De ruimte en de ligging van de ruimte in/aan uw woning kan uw keuze beïnvloeden.
  Ligt de ruimte aan de achterkant van uw woning en is daar het uitzicht van uw gevel minder belangrijk? Of is de zonwering bedoelt voor een slaapkamer en moet deze volledig verduisterd worden? 
  Daarenboven heeft niet elke ruimte evenveel nood aan zonwering omwille van de stand van de zon. 
 3. Uw woning:
  Wat zijn de mogelijkheden of beperkingen van de woning? 
  Om een antwoord op deze vraag te krijgen is het vaak voldoende om even door of langs de woning te lopen en simpelweg rond te kijken. Is er voldoende ruimte om dit of dat product te plaatsen, is de muur draagkrachtig genoeg voor bijvoorbeeld een knikarmscherm, .... 
  (Wanneer u bij ons in de toonzaal langskomt is het altijd gewenst om foto's en plus minus afmetingen mee te brengen. Zo kunnen wij eventuele aangepaste montagesituaties meteen detecteren.) 
 4. Mate van isolatie:  
  De verschillende soorten zonweringen hebben allemaal hun eigen specificaties en zullen dus ook sterk verschillen in de mate waarin ze isolerend werken. Een knikarmscherm zal er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat er geen rechtstreekse zonnestralen aan de ramen kunnen maar deze werken uiteraard minder isolerend dan voorzetrolluiken.
 5. Doorkijkbaarheid:
  Wenst u zonwering voor uw leefruimte maar wil u de tuin kunnen blijven zien (om bijvoorbeeld spelende kinderen in het oog te houden) dan kiest u waarschijnlijk eerder voor screens dan voor voorzetrolluiken. Voor slaapkamers wordt dan weer vaker gekozen voor voorzetrolluiken omdat deze meer verduisteren.
 6. Privacy:
  In welke mate moet de zonwering u ook privacy bieden tegen inkijk van passanten of buren? Een screen zou bijvoorbeeld 's avonds een omgekeerd effect kunnen hebben waardoor de inkijk juist groter wordt.  Of speelt privacy een belangrijke factor op uw terras? Dan kan er gekozen worden voor een knikarmscherm met een volant. 
 7. Seizoensgebonden gebruik/afhankelijkheid van weersomstandigheden:
  Het ene zonweringsproduct is meer onderhevig aan weersinvloeden dan het andere. Knikarmschermen zijn in het algemeen meer seizoensgebonden dan screens omwille van de windvastheid. Screens zijn dan op hun beurt weer meer beperkt dan voorzetrolluiken, …  De mate waarin deze producten onderhevig zijn aan het weer hangt ook sterk af van het type/model. Zo bestaan er intussen wind- en regenvaste knikarmschermen.
 8. Budget:
  Als laatste is het belangrijk om te weten welk budget u voor ogen hebt.

Al de specificaties, mogelijkheden, voor -en nadelen,.. kan u bij ons in de toonzaal komen aanvoelen en net daarom kiest u dus best voor Walbers als partner voor uw zonwering

Onze toonzaal is bijna uniek in de sector dankzij:
- de grote oppervlakte,
- de realistische opstellingen,
- de verschillende belevingshoeken
- én het steeds veranderend aanbod waardoor u altijd het allernieuwste op de markt kan bekijken. 

U bent vrijblijvend welkom om een kijkje te komen nemen!

s